Aan boord van koopvaardijschepen kan je tewerkgesteld worden als officier dek of als officier machine. De opleiding voor dergelijke functies moet voldoen aan internationaal vastgestelde normen (Standards for Training, Certification and Watchkeeping). Een opleiding die aan deze eisen voldoet wordt verstrekt aan de Hogere Zeevaartschool en duurt 4 jaar voor de afdeling dek en 3 jaar voor de afdeling machine.

In het kader van de Bologna-herstructurering zullen de 4 jaar dek in de toekomst worden opgesplitst in een 3 jarige opleiding wat leidt tot een doorstroombachelor. Een bijkomende cursus van ± 9 weken biedt je de mogelijkheid om aan boord een management level te behalen (d.i. kapitein). Het bijkomende 4e jaar kan aansluitend of later gevolgd worden en geeft aanleiding tot het behalen van een master.

De 3-jarige opleiding voor werktuigkundige geeft aanleiding tot het behalen van een professionele bachelor.

Meer info over de opleiding aan de HZS vindt u op de website www.hzs.be. De HZS organiseert eveneens info dagen tijdens dewelke je een bezoek kunt brengen aan de school en de simulator eens kunt uitproberen.

Voor informatie over opleidingen in avondonderwijs of dagonderwijs op secundair niveau kunt u terecht op de website www.areyouwaterproof.be